С 25 % повече бебета са се родили в МЕДИКА за година

Повече естествени раждания, отколкото секцио отчитат от МЕДИКА

Екипът на Университетска болница за активно лечение МЕДИКА РУСЕ отбеляза Деня на родилната помощ – 21-ви януари с традиционния за Бабинден ритуал по измиване на ръцете и новини за повече бебета през изминалата година.  

Официални гости на събитието бяха Данаил Ковачев – областен управител на Област Русе, Пенчо Милков – кмет на Община Русе, акад. Христо Белоев – председател на Общински съвет – Русе, проф. Пламен Кангалов – ректор на Русенски университет  Ангел Кънчев, Татяна Атанасова – председател на БАПЗГ, РК-Русе и видни специалисти, допринасящи за появата на новия живот. По време на ритуала най-младата акушерка Мерал Фикрет нарече да има повече леки раждания и поля вода на ръцете на д-р Галина Аръшева – специалистът, изродил най-много бебета през изминалата година в лечебното заведение.

През 2023 г. в УМБАЛ МЕДИКА РУСЕ първа глътка въздух са поели 311 бебета, от които 5 двойки близнаци. Мъжките рожби през годината са били 166, а момиченцата – 145. Най-малкото бебе е тежало 1820 гр, а най-голямото – 4880 гр.

Новородените през отминалата година бебета са с 25 % повече, отколкото през 2022 г. Повечето от майките, доверили са за този важен момент на УМБАЛ МЕДИКА РУСЕ са от Русенска област.

През годината болницата бе избрана за раждане и от 6 чужденки – 2 украинки, бразилка, рускиня, англичанка и китайка, на която беше и последното бебе за 2023 г. Болницата е предпочитано лечебно заведение за раждане и от семейства от съседните области – Разград, Силистра, Търговище, Велико Търново и др. Най-младата майка е била на 17 години, а най-възрастната – на 45 години.

През изминалата година в МЕДИКА преобладават естествените раждания, които са 154, спрямо ражданията със секцио – 152. Впечатление прави и увеличаващият се брой на майките с над 3 деца, които през годината са над 15.

От болницата отчитат и успешно начало на 2024 г. с повече от 60% от бебетата родени по естествен път. Екипите на отделения по Акушерство и гинекология и Неонатология продължават да провеждат разнообразни инициативи, целящи насърчаването на раждаемостта, подобряването на подготовката на родителите за посрещането на новия живот и знанията им за грижата за новороденото.

0 отговори

Отговор

Искате да се присъедините към дискусията?
Чувствайте се свободни да участвате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *