Реконструкция на гърда в МБАЛ МЕДИКА – РУСЕ

Медика сграда 2014

Реконструкция и изграждане на гърда по медицински показания е една от манипулациите, които предлага русенската Многопрофилна болница за активно лечение МЕДИКА – РУСЕ. Най-честата причина за загубата на женската гърда е карцинома на гърдата, който за съжаление се среща все по-често на жени около 40-години.

доктор Живко Димитров

„Това са жени в активна възраст, както в личния, така и в професионалния си живот. Тази операция дава на жените възможността да се чувстват полезни както за себе си, така и за семейството и обществото.  Оперираните от рак на гърдата имат право да не се чувстват осакатени и да продължат да бъдат красиви. Те имат това право и ние можем да им дадем това усещане”, коментира д-р Живко Димитров, който е началник на отделението по Хирургия на лечебното заведение.

Реконструкция на гърдата е оперативна техника, която се практикува от средата на миналия век, но в последните 10 години започва да придобива масовост и да се да се използват нови оперативни техники. Използваните дивайси, тъканни експандери и постоянни гръдни протези се произвеждат в крак с новите технологии  в медицината. Този тип хирургия става все по-успешна и иновативна.

Съществуват няколко вида реконструкции на женската гърда. Реконструкция със собствени тъкани, когато не се използват гръдни протези. Реконструкция с гръден имплант или комбинация между двата метода, каквито са най-често правените операции. Всеки метод си има своите предимства и недостатъци, както и различни показания. Най-подходящата техника се определя по време на консултативния преглед при избрания пластичен хирург. Реконструкциите също така могат да бъдат едномоментни, когато по време на премахване на гърдата се прави първият етап от възстановяването на гърдата или отложена, когато първо се завършва лечението на злокачественото заболяване и едва тогава се пристъпва към оперативна реконструкция.

Тези операции са многоетапни, тъй като на мястото на липсващата тъкан трябва да се създаде нова, която да придаде форма и обем. След това се изграждат ареолата и мамилата. На финала двете гърди се симетризират, обяснява д-р Живко Димитров, който вече е с дългогодишна практика в естетичната и възстановителната хирургия. Той коментира, че по-предпочитания вариант е с гръден имплант. При него ефектът от операцията е видим скоро след интервенцията.

„Реконструкцията със собствени тъкани е възможна, но тя е по-тежка за пациентките. Освен това, естетичните резултати при този вариант идват значително по-късно от този, в който се използва гръден имплант”, допълва д-р Димитров. Той уточни, че преди самата интервенция се преценява най-подходящата опция за пациентката, съобразявайки се с нейното здравословно състояние.

„Това, което изключително много вълнува пациентките е, дали операцията ще съчетае в едно премахването на гърдата и нейната реконструкция, или ще се наложат няколко интервенции. По принцип, първо се прави лечение на рака, а след известно време се прави и реконструкцията. Другият начин е в първата операция да се направи и изграждането. Този вариант е изключително примамлив за пациентките, но всъщност нещата не са точно така, както изглеждат. За този тип операции са подходящи малък брой пациентки, които са в начален стадии на заболяването, при които карциномът е открит навреме и няма разсейки. За съжаление при всички останали жени е по-добре да се постигне пълно излекуване и едва тогава да се пристъпи към реконструкцията след химиотерапия и лъчетерапия”, коментира д-р Живко Димитров.

Той уточни, че самата операция по реконструкцията на гърдата се финансира от Здравноосигурителната каса. Както при всяка специфична интервенция обаче се заплащат скъпо струващите консумативи. В случая това са експендер и  имплант. Имплантите, които се използват в МБАЛ МЕДИКА – РУСЕ, са с доживотна гаранция. Те са безвредни за пациентите и не е необходимо да се сменят. Ако все пак има скъсване или  усложнения от импланта, фирмата-вносител предлага безплатен имплант за неговата подмяна.

0 отговори

Отговор

Искате да се присъедините към дискусията?
Чувствайте се свободни да участвате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *