Не, това не е правописна грешка. Movember е глобална кампания, чиято визия е да „Промени лицето на мъжкото здраве“. Има много програми, събития и дори празници, посветени на жените и тяхното благоденствие, но и силният пол има нужда от подкрепа.

Подобно на всички хубави неща, идеята първоначално била зародена в кръчма през 2003 г. Една група приятели в Австралия решила да посвети горните си устни на набирането на средства за благотворителност. Името на кампанията произлиза от английското наименование на месец ноември (November)и жаргона за мустак Мо. Инициативата се разпространила лавинообразно и в днешни дни вече се е превърнала в световен феномен.

Използвайки мустака като катализатор за разговор, Movember окуражава мъжете да се погрижат за собственото си здраве, не само на думи, а и чрез активно търсене на адекватна медицинска помощ.

Според Международната агенция за изследване на рака на Световната здравна организация броят на случаите на рак на простатата се очаква да се удвои до 1,7 милиона за по-малко от 20 години. В резултат на това  специалистите уролози не могат да останат безучастни. Кампания за информираност и профилактика са част от мерките, които взеха специалистите от Лечебни заведения МЕДИКА. В България всяка година се откриват 1500 заболявания с диагноза рак на простатата. Ежегодните урологичните прегледи на мъже на над 50 годишна възраст  са силно препоръчителни с цел ранна диагностика.

В глобален мащаб кампаниите през месец Моември целят обучение и превенция на рака на простатата, тестисите и мъжкото ментално здраве. Провеждат се информационни кампании за живота след рак. Влагат се усилия в проучване на факторите, влияещи на мъжкото здраве. Екипът на ДКЦ-2 се присъединява към инициативата, като специалист- уролог ще посети голямо русенско предприятие и ще прегледа служители на фирмата.

През месеца Кабинетът за мъжко здраве към ДКЦ-2 предлага и промоционален пакет Медика Movember с намаление повече от 50% от цената.

Стандартната цена на урологичния пакет е 75 лв. Само през месец ноември пациентите ще могат да се възползват от профилактиката за 35 лв.

Пакетът включва:

–    преглед от специалист-уролог;

–    ултразвуково изследване на простатната жлеза;

–    измерване на остатъчна урина ;

–    изследване на PSA (простата-специфичен антиген).

Прегледите ще се извършват всеки четвъртък от 17 часа след предварително записан час на тел. 082/ 502 430 или на регистратурата на ДКЦ-2 с адрес: гр. Русе, кв. Здравец – изток, ул. Рига № 35.

0 отговори

Отговор

Искате да се присъедините към дискусията?
Чувствайте се свободни да участвате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *