80 човека се консултираха с кардиолог пред ДКЦ-2

,

На Световния ден за борба с хипертонията – 17 май Лечебни заведения МЕДИКА проведоха кампания Овладей хипертонията. Безплатен консулт с кардиолог и измерване на кръвно налягане получиха над 80 минувачи. Мобилният пункт бе разположен пред входа на ДКЦ-2  /гр. Русе, ж.к. Здравец-изток, ул. Рига № 35/.

В продължение на два часа д-р Мерал Расим – специализант по кардиология от СБАЛК МЕДИКА КОР консултира преминаващите граждани за доброто здраве на сърцето. От измерените стойности на кръвното налягане стана ясно, че около 80% от преминалите са с установена хипертония и приемат медикаментозна терапия. За щастие при почти всички от тях са постигнати оптимални стойности на кръвното налягане. Най-младият човек, посетил мобилния пункт е на 20 години, а най-възрастният на 86 години.

Високите стойности на кръвното налягане могат да се дължат на различни причини. Като водещи сред тях младата лекарка изтъкна стресът и нездравословният начин на живот. Единично засечените високи показатели не са повод за притеснение, тъй като понякога хората изпитват притеснение от присъствието на медицинско лице (синдром на „бялата престилка“). За установяване на хипертония е необходимо по-продължително наблюдение. Измерването трябва да се извършва в спокойно състояние, по едно и също време на деня, на една и съща ръка. Ако в продължение на 2 седмици стойностите са или надвишават 140/90 mmHg задължително посетете специалист или се консултирайте с Вашият личен лекар.

Артериална хипертония протича безсимптомно или с незначителни оплаквания. Хората обикновено отдават признаците на високо кръвно налягане на умора или напрежение, но именно те водят до развитие на коварната болест. Тя е най-важният предотвратим рисков фактор за преждевременна смърт в света. Оставена без наблюдение и лечение може да доведе до сърдечни болести, инсулт, заболявания на кръвоносните съдове и бъбреците.

Преминалите през пункта получиха и карта, в която да записват ежедневните стойности на кръвно налягане, която ще позволи на специалистите да направят обективен анализ на здравословното състояние.

0 отговори

Отговор

Искате да се присъедините към дискусията?
Чувствайте се свободни да участвате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *