От МЕДИКА КОР измериха безплатно кръвното налягане на над 100 човека

В разгара на лятото специалисти от кардиологична болница МЕДИКА КОР измериха безплатно кръвното налягане на над 100 човека. В продължение на 3 часа лекари консултираха минувачи в мобилен пункт в центъра на гр. Русе. От лечебното заведение подариха и по чаша минерална вода на всеки, проявил интерес към инициативата. 30 от желаещите бяха с повишени и 26 с понижени стойности на кръвно налягане.

Често през лятото хората се чувстват отпаднали и лениви. Това може да се дължи на пониженото кръвно налягане, което горещините предизвикват. Продължителното излагане на слънце и топлина може да предизвика неразположение, дори при напълно здрави хора, а тези със сърдечно-съдови заболявания трябва да са особено внимателни.

Кръвоносните съдове реагират на топлината като се разширяват, това води до забавяне на кръвообращението. До мозъка не достига нужното количество кислород, което поражда чувство на замаяност и загуба на равновесие. Сърцето компенсира това състояние, като увеличава пулса си, но чрез това се натоварва допълнително. Жегите са опасни както за хората с ниско, така и за хората с високо кръвно налягане. При първите проблемът се задълбочава, като изпитват още по-голямо чувство на умора. При хипертониците, поради учестения пулс, който създава допълнително налягане върху съдовете.

За добро сърдечно здраве през лятото специалистите от МЕДИКА КОР съветват:

    Да се избягва прякото излагане на слънчеви лъчи и стоенето навън в най-топлите часове. При необходимост от излизане да се носи шапка и светли дрехи от леки и дишащи материи.

    Да се увеличи приема на течности. Добре е при разходки на открито всеки да носи бутилка вода, от която да може да отпие веднага при признаци на замайване и дехидратация.

    Да се избягват резките температурни промени, при излизане от помещения с климатик на открито.

0 отговори

Отговор

Искате да се присъедините към дискусията?
Чувствайте се свободни да участвате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *