УМБАЛ МЕДИКА РУСЕ с ново отделение по Ортопедия, травматология и гръбначна хирургия

На 18.03.2019 г. с тържествен водосвет се състоя откриването на отделение по Ортопедия и травматология на УМБАЛ МЕДИКА РУСЕ. На събитието присъстваха народния представител Пламен Нунев, зам. кмета Наталия Кръстева, ректора на Русенския университет Ангел Кънчев – чл.-кор. проф. Христо Белоев, председателя на Общото събрание на Русенския университет – проф. Велизара Пенчева, Ръководителя на катедра Здравни грижи – проф. Иваничка Сербезова и редица партньори на лечебното заведение. Ръководителят на отделението получи поздравителен адрес от кмета на Община Русе – Пламен Стоилов.

Отделение по Ортопедия и травматология, с приоритет спинална (гръбначна) хирургия, на УМБАЛ МЕДИКА РУСЕ е основано във връзка с разширяване дейността на болницата и привличането на опитни специалисти. Дейността му стартира през месец ноември 2018 г. Само за няколкото месеца, откакто функционира, в него са проведени редица операции в областта на горни и долни крайници по спешност, както и в планов порядък. За пръв път в област Русе е направена хирургична интервенция със стабилизация на гръбначния стълб, като пациента е изписан на шести следоперативен ден в много добро състояние.

За ръководител на отделението, УМБАЛ МЕДИКА РУСЕ привлече чл.-кор. проф. д-р Стефан Станчев. Опитният лекар, родoм от град Русе, е провел редица специализации в областта на протезиране и репротезиране на големите стави на човешкото тяло, както и хирургични интервенции при последствия от травми на опорно-двигателния апарат. Придобива субспециалност в областта на спиналната (гръбначната) хирургия през 1995 г., след обучение във Франция. По-късно провежда редица специализации в областта на изкривяванията на гръбначния стълб, последствия от счупвания на прешлени, дегенеративни заболявания на гръбначния стълб и т.н. чл.-кор. проф. д-р Станчев притежава два патента – за изобретение и полезен модел в областта на хирургията на гръбначния стълб. Изобретенията са въведени в клиничната практика на водещи университетски болници в България.

Екипът, работещ в отделението е съставен от висококвалифицирани лекари – д-р Гаурав Сети, д-р Пламен Ванев, специализирали в областта на травматологията, хирургия на ръка и протезиране на големите стави на човешкото тяло.

Основни направления в дейността на отделение по Ортопедия и травматология са хронични заболявания на опорно-двигателния апарат, остри травми и последствия от травми и всички заболявания на гръбначния стълб. Това позволява пациенти с остри травми на гръбначния стълб с различна етиология – ПТП, падане и т.н., да бъдат лекувани своевременно в рамките на максимално допустимо време, което осигурява възможност за увеличаване процента на клинично възстановяване и тяхната реадаптация.

Отделението се намира на 2-ри етаж на УМБАЛ МЕДИКА РУСЕ и разполага с операционна зала, оборудвана с цялата необходима апаратура за извършване на високоспециализирани хирургични дейности в областта на ортопедията, травматологията и гръбначната хирургия. Пациентите се лекуват в приветливи стаи със собствен санитарен възел, оборудвани с нови ортопедични легла.

0 отговори

Отговор

Искате да се присъедините към дискусията?
Чувствайте се свободни да участвате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *