Третото издание на Пролетни хирургични дни – високо научно ниво и нови перспективи

Силното присъствие на студенти по медицина на форума е добра заявка за бъдещето на българската хирургия

С отлична организация, високо научно ниво и полезен клиничен опит се отличи третият симпозиум Пролетни хирургични дни, организиран от Лечебни заведения МЕДИКА и Русенския университет Ангел Кънчев.

Научната програма на форума бе изключително актуална, едни от най-добрите хирурзи и учени в България представиха  иновативни методи на диагностика и лечение, демонстрираха нови оперативни техники при лечението на различни видове заболявания, които предизвикаха интересни и полезни дискусии. С интересни презентации се включиха също млади лекари от УМБАЛ МЕДИКА РУСЕ и страната. Участниците бяха запознати с няколко медицински проучвания, които дават нов хоризонт за по-добро лечение на пациентите.

Както стана ясно от презентациите, българските хирурзи все по-често прилагат по-щадящите пациента лапароскопски и ендоскопски интервенции, роботизирана хирургия, която за разлика от конвенционалната е по-прецизна и позволява да се работи на места, където по друг начин е трудно или невъзможно да се стигне. Много интересна беше и сесията на медицинските сестри, които са важна част от оперативния екип и от подготвителния и постоперативния възстановителен процес на пациентите. Важен акцент на форума беше мултидисциплинарната екипност при съвременното лечение на пациентите.

За интереса на участниците към темата на симпозиума Хирургията – настояще и бъдеще показателен бе фактът, че и трите зали на хотел „Рига“, където вървяха лекциите, бяха пълни през цялото време.  Силно впечатление направиха научните доклади на детските хирурзи от Турция проф. д-р Тутку Сойер и проф. д-р Чикдем Дуракбаша и на румънския проф. д-р Раду Спатару от детската болница в Букурещ Мария Кюри, както и лекциите на известния германски лекар проф. д-р Мориц Шмелцле от Трансплантационния център в Хановер и научното съобщение на проф. д-р Бехтиер Ергашев от Центъра по перинатална хирургия в Ташкент за успешното разделяне на сиамски близнаци. Силно присъствие имаха и домакините от МЕДИКА.

По думите на проф. д-р Любомир Спасов, декан на Медицинския факултет на Софийския университет, организаторите и лично проф. д-р Кирил Панайотов заслужват адмирации, защото този форум е важно научно събитие. Тук виждам много млади колеги и студенти, което ми дава надежда, че въпреки изключителните усилия, които се изискват, те ще поемат по пътя на науката и ще се отдадат на медицината – каза той по време на тържественото закриване на конференцията. Много висока оценка за събитието даде и доайенът на детските хирурзи, изключително уважаван учен и специалист, проф. д-р Пенка Стефанова, началник на най-голямата в страната клиника по Детска хирургия в УМБАЛ Св. Георги в Пловдив. Тя отбеляза, че Пролетни хирургични дни са уникални с мащаба си и с възможността, която дават на българските лекари да се развиват, да създадат партньорства и да сверят часовника си с постиженията на техните колеги от чужбина, за което сърдечно благодари на управителя на Лечебни заведения МЕДИКА проф. д-р Панайотов и на административния директор Алисе Муртезова. 

Удовлетворението си от форума изразиха и гостите от Узбекистан. Проф. Илхом Юлдашов, преподавател в Педиатричния институт в Ташкент и ректор на Чилинзарския техникум по обществено здраве като жест на благодарност подари на проф. д-р Кирил Панайотов,  Алисе Муртезова и на проф. Пенка Стефанова традиционни узбекски халати.

Според председателя на Научния комитет на Пролетни хирургични дни проф. д-р Огнян Хаджийски, началник на отделението по Пластично-възстановителна и естетична хирургия в УМБАЛ МЕДИКА РУСЕ, тазгодишното събитие показва, че неговият авторитет расте непрекъснато и че Русе се утвърждава като важен медицински център. Той отбеляза, че събитието е важно и от гледна точка на създадените партньорства и приятелства.

0 отговори

Отговор

Искате да се присъедините към дискусията?
Чувствайте се свободни да участвате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *