Очни лекари от МЕДИКА ще преглеждат безплатно диабетици на Световния ден на зрението

Екипът на отделението по „Очни болести“ към УМБАЛ МЕДИКА РУСЕ ще проведе безплатни очни прегледи за диабетици на 8-ми октомври. Те се организират по повод Световния ден на зрението, който се провежда всеки втори четвъртък на месец октомври под егидата  на Световната здравна организация.

Акцент на кампанията на УМБАЛ „Медика Русе“ за 2020 г.  са хората с диабет. Хроничното заболяване уврежда освен нервите, бъбреците, сърцето, също така и очите. Д-р Магдалена Младенова – специалист по очни болести посочва:

Диабетната ретинопатия е една от водещите причини за слепота сред населението в работоспособна възраст (между 20 и 65 години). Първите признаци се появяват 7-8 години от началото на захарния диабет. 15 години след поставяне на диагнозата диабет признаци на заболяването има при 97% от пациентите на инсулиново и 80% от пациентите на неинсулиново лечение. Диабетната ретинопатия е по-честа при диабет тип 1. Нелекувана, тя води до постепенно и прогресивно намаление на зрението и слепота. Рисковите фактори за развитие диабетна ретинопатия са  типа и давността на диабета, лошият контрол върху заболяването (хипер- или хипогликемия), хипертензията, бременността  или наличието на бъбречно увреждане.

При диабетиците пълен очен преглед с разширяване на зениците с капки трябва да се провежда поне веднъж годишно. В повечето случаи загубата на зрението може да бъде предотвратена при проследяване на състоянието от очен лекар и правилно лечение.

Хората с диабет, желаещи да се възползват от кампанията е необходимо предварително да си запишат час на  тел. 0876 830 230 ; 082 830 230 или на регистратурата на УМБАЛ МЕДИКА РУСЕ с адрес гр. Русе, ж.к. Здравец-Изток, ул. Рига №35.

0 отговори

Отговор

Искате да се присъедините към дискусията?
Чувствайте се свободни да участвате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *