Над 2400 пациента с тромбоза получиха помощ в УМБАЛ МЕДИКА РУСЕ през изминалата година

Пациентите с тромбоза, лекувани в отделение по Съдова хирургия на УМБАЛ МЕДИКА РУСЕ през изминалата година са повече от 2400, като близо 80% от тях са с артериална тромбоза. Това заяви началника на отделението – д-р Христо Георгиев в Световния ден на тромбозата – 13-ти октомври.

Според статистиката на Световната здравна организация всеки 4-ти човек на планетата е изложен на риск от образуването на тромб. Д-р Георгиев обяснява повече за това как един нормален защитен механизъм на организма се превръща в живото застрашаващо заболяване:

При заболяване в съдовете се образува съсирек, което води до нарушаване на проходимостта на кръвта. В зависимост от степента на запушване на кръвоносния съд, намалява притока на кислород и хранителни вещества в засегнатите тъкани и се получава застой на мръсни продукти в органите.

При запушване на венозни и на артериални съдове се активират процесите на некроза на тъканите. При артериални запушвания /тромбоза/ този процес протича по-бързо, отколкото при венозния. От това може да се направи извод, че образуването на тромб в артериите е по-опасно и по-бързо може да причини смърт и навременното започване на лечение е от първостепенно значение.

Образуването на тромб във вените води до нарушена циркулация на кръвта, което най-често се изразява в поява на болка, зачервяване и подуване. Много често пациентите нямат оплаквания, но тромбът може да причини затруднения в дишането /белодробна емболия/.

Тромбозата на вените при жените е 5-6 пъти по-честа, отколкото при мъжете. Причината за това е високото ниво на женските хормони. Хората с наднормено телесно тегло също са изложени на по-висок риск. Кръвните съсиреци /тромби/ се появяват в артериите и вените на всички органи, но най-често в краката. За една година в отделение по Съдова хирургия на УМБАЛ МЕДИКА РУСЕ са лекувани над 2400 пациента с тромбоза.

УМБАЛ МЕДИКА РУСЕ притежава технически възможности за лечение със съвременни методи за елиминиране на тромбите от кръвоносните съдове. Болницата разполага с мултидисциплинарен екип, който се занимава с проблема на откриване и лечение на кръвни съсиреци. Когато процесът е локализиран в мозъка приоритетно се занимават невролози и неврохирурзи. Когато съсирекът е в кръвоносните съдове на сърцето – кардиолози. Когато съсирекът е в корема – съдови хирурзи и хирурзи. Екипът работи в тясно сътрудничество, за да предостави на своите пациенти своевременно и съвременно лечение на това тежко заболяване.

0 отговори

Отговор

Искате да се присъедините към дискусията?
Чувствайте се свободни да участвате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *