Кампания Зелена звезда в УМБАЛ МЕДИКА РУСЕ

УМБАЛ  МЕДИКА РУСЕ  стартира кампания  Зелена звезда във връзка със световния ден за борба с глаукомата – 12-ти март. В продължение на седмица специалисти офталмолози ще провеждат изследването Оптична кохерентна томография (ОСТ) с 20% намаление от цената. При прегледа пациентите ще получат и безплатно измерване на очно налягане. Кампанията стартира на 12-ти и ще продължи до 16-ти март.

Глаукомата, още наричана Зелена звезда е болест, засягаща зрителния нерв. Тя е втората причина за слепота, като в световен мащаб засяга около 70 милиона души, а в България над 55 000. Увреждането на оптическия нерв, носещ изображенията, които виждаме до мозъка е предотвратимо само в начален стадии на болестта. С напредване на състоянието се показват значителни дефекти в зрителното поле, водещи в нередки случаи до пълно ослепяване.

Тъй като глаукомата се развива без никакви симптоми, половината от засегнатите не знаят за заболяването си.  Тихият крадец на зрение се проявява предимно при възрастни лица, според СЗО всички пациенти над 40 години подлежат на ежегоден контрол на вътреочното налягане. Последните изследвания обаче показват, че болестта може да се развие и при нормални стойности на този показател, за това най-сигурният начин е обстоен очен преглед, включващ неивазивното образно изследване Оптична кохерентна томография (ОСТ) – очен скенер.

Скенерът подава към окото светлинен сигнал с определена дължина на вълната. Чрез компютърна обработка на отразения от тъканите сигнал се получава триизмерно изображение с много висока разделителна способност. Това позволява на офталмолога да направи както качествен, така и количествен анализ на роговичната дебелина, структурата на преднокамерният ъгъл, промени в неврофибрилерният слой на ретината, измерват се и различни параметри на диска на зрителният нерв. Изследването е безконтактно,  абсолютно безболезнено и протича за минути.

Диагностичният метод е още познат и като Изследване на очните дъна, което е препоръчително да се извършва и на пациенти с диабет за установяване на диабетна ретинопатия. Чрез образното изследване също така се установяват заболявания, свързани с възрастта, съдови оклузии и други.

Откриването на най-малките изменения в очното дъно дава възможност на специалистите да назначат адекватно своевременно лечение. Очният скенер, с който разполага УМБАЛ МЕДИКА РУСЕ анализира и съхранява информацията за всеки, преминал изследването пациент, което позволява съпоставяне на данните при последващи прегледи. ОСТ е абсолютно безопасна за пациента и дава възможност за често проследяване на хода на заболяването и ефекта от лечението.

Кампания  Зелена звезда стартира на 12-ти март и ще продължи до последният работен ден на седмицата – петък /16.03.2018 г/ .  Прегледите ще се извършват в Очно отделение на болницата след предварително записване на регистратурата на УМБАЛ МЕДИКА – РУСЕ или на телефони 082 830 230 и 0876 83 0230.

0 отговори

Отговор

Искате да се присъедините към дискусията?
Чувствайте се свободни да участвате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *